Konsoliohjaukset sarjaportilla OSX:ssä

Monet laitteet kuten verkkokytkimet ja ääni/videomatriisit sisältävät edelleen sarjaportin, joka on tarkoitettu laitteen ohjelmointiin ja ohjaamiseen silloinkin kun mahdollinen www-käyttöliittymä ei toimi tai laitteella ei ole vielä IP-osoitetta. Näiden sarjaporttiohjauksien käyttö OSX:ssä saattaa olla monelle vaikeaa löytää, vaikka kaikki tarvittava onkin mukana. Pääte (Terminal) ei kuitenkaan tarjoa menua tai muuta asetusta jolla kommunikaation saisi sarjaporttiin joten täytyy sukeltaa Unixin syvyyksiin.

Ensimmäinen ehto tietysti on, että olet löytänyt USB-RS232 -sovittimen, jonka mukana tulee ajurit OSX:lle. Itse olen käyttänyt onnistuneesti Aten UC-232A -sovitinta mm. HPn kytkimien ja Leitchin videomatriisin ohjaukseen. Snow Leopardin ja Lionin kanssa täytyy olla tarkkana, sillä vain uusin Atenin sivuilla olevista ajureista toimii.

Osta sovitin Amazonista:

Kun Macissa on toimiva sarjaportti, se näkyy Päätteessä seuraavalla komennolla:
ls /dev/tty.*
Tämä komento palauttaa esim. seuraavanlaisen listauksen:

/dev/tty.Bluetooth-modem
/dev/tty.Bluetooth-PDA-Sync
/dev/tty.UC-232AC

Näistä käyttämämme sarjaportti on tietysti tuo viimeinen.

Seuraava vaihe on sitten asettaa Päätteen asetukset konsolikäyttöön sopiviksi. Yleensä laitteet käyttävät VT100 -emulointia, joten asetukset näyttävät seuraavilta:

Kuvassa on siis määritetty emulointi VT100 -moodiin. Tämän lisäksi on laitettu päälle ’Delete sends Ctrl-H’ jonka ansiosta backspace toimii myös konsolissa oikeantyyppisenä deletenä. ’Strict VT-100 keypad behaviour’ kannattaa myös olla päällä.

Kun emulointi on kunnossa, voidaan ottaa konsoliyhteys laitteeseen. Kytke RS232 -sovitin laitteeseen mielellään tämän mukana tulleen kaapelin kanssa. Joissain laitteissa sarjakaapelissa on toisessa päässä D9 -liitin ja toisessa RJ-liitin ja pinnijärjestykset saattavat eri valmistajilla vaihdella. Silloinkin kun kyseessä on D9 -liitin kummassakin päässä pitää vielä varmistaa onko käytettävä ns. nollamodeemikaapelia vai suoraan kytkettyä kaapelia.

Itse yhteys otetaan yksinkertaisesti seuraavalla komennolla:

screen /dev/tty.UC-232AC 9600

Parametri 9600 määrittää yhteyden nopeuden baudeina. Jos tarvitset muita parametrejä, katso screen -komennon ohjeet kirjoittamalla man screen. Yleensä yhteyden avaaminen edellyttää esim. enterin painamista pari kertaa. Joskus vääränlainen kaapeli oireilee siten, että enter -komento ei mene läpi mutta tekstiä tulee muuten ruudulle.