Asenna työasemat verkon yli

Yksi Windows 2003/2008 -palvelimen hyvistä ominaisuuksista joita kannattaa pienemmissäkin ympäristöissä käyttää on verkkoasennus, josta käytetään nimeä Windows Deployment Service. Lähes kaikki PC-koneiden BIOSit tuntevat PXE -käynnistyksen, joka kutsutaan esimerkiksi F12 -näppäimestä. Tällöin koneen verkkokortti etsii verkosta DHCP- ja DNS-palvelimen ja mikäli niiden mukaan verkossa on WDS -palvelin, kone siirtyy lataamaan käynnistysympäristöä verkon yli. WDS on periaatteessa yksinkertainen FTP -palvelin (tarkemmin TFTP), jonka tehtävä on tarjota työasemille käynnistysympäristö (boot image) ja tarvittavat asennusohjelmat.

Palvelinpäässä on työaseman asennuskuva konfiguroitu WDS -palveluun ja se on näin työasemien käytettävissä. Näin vältytään paitsi asennusromppujen syöttämiseltä voidaan myös kuviin sisällyttää kaikki muut tarvittavat ohjelmistot jolloin asennusaika lyhenee entisestään.

Ei niin hyvää ettei jotain huonoakin. WIndows 2008 -palvelimessa on bugi joka estää WDS -palveluun kirjautumisen, mikäli samassa fyysisessä palvelimessa on myös DNS -palvelin. Oireena on PXE-bootin yhteydessä TFTP timeout -virheilmoitus, joka sinänsä ei kerro syistä paljon mitään. Ongelmaan on kuitenkin onneksi yksinkertainen korjaus: UDP -porttivalikoimaa laajennetaan oletuksena olevasta 60.000-65.000 esim. 50.000-65.000. Katso oheisesta ruutukaappauksesta lisätietoa: